
Na družinski hribovski kmetiji rejca Petera Popiča iz Raduš pri Slovenj Gradcu imajo rjave krave že dolgoletno tradicijo. Redijo 65 molznic ter plemenske telice za remont in prodajo.
Povprečna prireja : > 9.000 kg mleka s 4,50 % maščob in 3,85 % beljakovin.
Rejec pravi, da so rjave krave najprimernejše za njihovo kmetijo ker:
- s svojo robustnostjo in velikim okvirjem konzumirajo velike količine voluminozne krme, kar je osnovni pridelek na hribovski kmetiji;
- se življenjska prireja krav iz leta v leto povečuje, kar je posledica večje mlečnosti in daljše dobe reje, kar lahko dosežejo le s kravami rjave pasme, ki:
- so superiorne v nogah,
- imajo zdravo in funkcionalno vime,
- so prilagodljive načinu reje in
- so mirnega temperamenta;
- imajo idealno razmerje med telesno maso in življenjsko prirejo.
Da je rjava ta’prava z veseljem in nasmehom pritrjujejo tudi ostali člani družine.